Ali Smith: Girl Meets Boy

She had the swagger of a girl. She blushed like a boy. She had a girl’s toughness. She had a boy’s gentleness. She was as meaty as a girl. She was as graceful as a boy. She was as brave and handsome and rough as a girl. She was as pretty and delicate and dainty as a boy. She turned boys’ heads like a girl. She turned girls’ head like a boy. She made love like a boy. She made love like a girl. She was so boyish it was girlish, so girlish it was boyish, she made me want to rove world writing our names on every tree.

Den klassiske historie om en pige, der møder en dreng, får lidt af et twist i Ali Smiths charmerende fortolkning af Iphis myten fra Ovids Metamorfoser. Bogen er en del af Canongate Myth serien, hvor forskellige forfattere fortolker antikke myter. Serien indeholder bl.a. også bøger skrevet af Margaret Atwood, Jeanette Winterson og A. S. Byatt.

Myten om Iphis foregår på Kreta, hvor ægteparret Telethusa og Ligdus er i en slem ulykke. Telethusa er gravid, men parret kan ikke betale den medgift, man bliver pålagt, hvis det bliver en pige, og Ligdus kommer til den konklusion, at de bliver nødt til slå spædbarnet ihjel, hvis de får en pige. Telethusa er ulykkelig, men om natten får hun besøg af den egyptiske gud, Isis, der lover, at hun nok skal holde hånden over dem. Skæbnen vil selvfølgelig, at det bliver en pige, men Telethusa bilder succesfuldt sin mand ind, at det er en dreng. Ligdus giver “drengen” navnet Iphis, der som en bonus også er kønsneutralt. De lever et godt liv, ind til der bliver aftalt et ægteskab mellem Iphis og Ianthe, som også er uvidende om Iphis’ virkelige køn. Inden brylluppet er Iphis og Telethusa i panik, for bryllupsnatten vil selvfølgelig komme, og så vil deres løgn blive afsløret. Isis er selvfølgelig på pletten igen, og forvandler Iphis til en rigtig mand, så de kan leve lykkeligt til deres dages ende. Man kan sagtens stille spørgsmålstegn til, hvor uduelig Ligdus må have været, når han ikke opdagede Iphis’ virkelige køn, men lad det nu ligge (det virkede jo også et stykke tid for Mulan, ikke?).

Girl Meets Boy er således en meget moderne fortolkning af en ældgammel myte. I modsætning til dens antikke modstykke, lader Ali Smith hånt om konventioner af køn, og bruger i stedet myten som et skelet til en sønderrivende samfundssatire og kritik.
De to søstre, Anthea og Midge (Imogen), kunne umiddelbart ikke være mere forskellige. Midge er pragmatisk, arbejdsom og lever op til andres forventninger, mens Anthea er, hvad man bedst kan beskrive som en fri sjæl, der kun arbejder på et kontor, fordi hun skal tjene til dagen og vejen.

Mødet med aktivisten, Robin, forandrer begge søstres liv. Anthea begynder at overveje, hvad hun virkelig vil med sit liv, mens Midge bliver udfordret i sin opfattelse af stort set hele verden. Hvordan opfatter hun seksualitet, kærlighed og kapitalisme – for er det virkelig en så god idé at tage patent på dyrt flaskevand?

Ali Smiths skrivestil er speciel, men uden at det bliver forceret. Der er en naturlighed over de mange parenteser, manglende anførselstegn og det stream of consciousness inspirerede narrativ. Man følger de to søstres synsvinkler, og selvom jeg holdt af dem begge to, holdt jeg især af at følge Midges perspektiv. I starten er hendes indskrænkethed over for verden morsom, men hendes udvikling er fantastisk. Det er rigtigt inspirerende at følge hende, når hun begynder at sige fra og forsvare sine egne synspunkter.

Jeg læste Girl Meets Boy i januar, og jeg kan stadig ikke stoppe med at tænke på bogen. Smiths legen med køn og de stærke karakterer har gjort, at jeg konstant har lyst til at genlæse passager og udforske historien endnu mere. Det er ikke prosa i den klassiske, smukke forstand, men simpliciteten i hendes skrivestil er netop det, der gør den smuk. Hendes måde at fortolke myten om Iphis på er forfriskende, og jeg har lyst til at smide et eksemplar i hænderne på alle, jeg møder. Da jeg desværre ikke har et pengetræ i baghaven, nøjes jeg derfor med min allervarmeste anbefaling.

Advertisements

5 thoughts on “Ali Smith: Girl Meets Boy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s