Andres yndlingsbøger #1: Tiger Lily


I starten af året skrev jeg lidt om mit projekt om at læse andres yndlingsbøger. Søde Rikke var den første til at anbefale mig en bog – og herunder fortæller hun om sit valg. Herefter følger min egen anmeldelse af bogen. Tusind tak til Rikke for at deltage!

***

Mit navn er Rikke, jeg er 23 år og bosiddende i Odense. Jeg er en passioneret ekstrovert, der brænder for kultur (især litteratur). Til dagligt studerer jeg litteraturvidenskab på SDU i Odense, hvor jeg har tilvalg i Æstetik og Kulturanalyse. Derudover har jeg bloggen ”Flyv med mig”, som indeholder boganmeldelser, anbefalinger og tips, oplevelser og events, og andre finurlige ting.

Tiger Lily af Jodi Lynn Anderson er en af mine yndlingsbøger, og den anbefaler jeg til Camilla, da hun skal have læst lidt mere god YA (Young-Adult), og jeg håber sådan, at hun vil forelske sig i denne fortælling.

Tiger Lily er et fantastisk eventyr, og forfatteren skriver simpelthen så smukt og fængende. Den handler om Tiger Lily, som vi kender lidt til fra Peter Pan, men den er fortalt fra Klokkeblomsts synsvinkel, hvilket gør det yderst interessant og lettere mystisk. Vi får historien om Tiger Lily og Peter Pan, inden han møder den berygtede Wendy Darling, og den går simpelthen lige i hjertet – derudover er der selvfølgelig også havfruer og pirater involveret. Jeg knuselsker den, og den er bare så spændende! Efter endt læsning havde jeg simpelthen lyst til at læse den igen, og når jeg tænker tilbage på den, så bliver jeg nærmest helt sentimental. Den har virkelig en særlig plads i mit hjerte.

***

Tiger Lily didn’t want someone to take care of her. But I heard the longing in Tik Tok’s heart too, and the loneliness of being such a singular tyype of person, without another like himself to hold at night. He didn’t want the same for his daughter.

Ligeså længe, som jeg har kendt Rikke og læst med på hendes blog, har jeg overvejet, om jeg skulle give mig i kast med netop Tiger Lily; for Rikke har altid talt varmt om netop denne roman. Som det er med så mange andre bøger, man har lyst til at læse, er man bare nogle gange fyldt med mere eller mindre gode undskyldninger for, hvorfor man aldrig helt alligevel har fået den læst, og det korte af det lange er, at jeg aldrig rigtigt kom omkring det. Indtil nu.

Som en lille bemærkning vil jeg lige hurtigt nævne noget, der irriterede mig: Jeg kan virkelig ikke forstå, at den bliver omtalt som mørkere end den oprindelige Peter Pan i de udtalelser, der er trykt på bogens første sider: “Readers will find it hard to resist being drawn into Tiger Lily’s world, where dangers and emotions are painted several shades darker than in J.M. Barrie’s classic fantasy.” (Publishers Weekly) Det er ikke fordi, Tiger Lily ikke er mørk, men i forsøget på at lovprise bogen, synes jeg simpelthen udtalelserne kommer til at nedvurdere og forsimple Tiger Lilys inspirationskilde. Ganske vidst er Peter Pan en børnebog, og hvis man kun kender til Disneys filmatisering, kan jeg godt forstå sammenligningen, men Barries klassiske fortælling er simpelthen langt mere dyster og mørk, end man umiddelbart skulle tro. Dette har selvfølgelig ikke noget at gøre med Tiger Lily, Jodi Lynn Anderson eller for den sags skyld Rikkes anbefaling, men jeg blev simpelthen nødt til at nævne det (og så læs, læs, læs Peter Pan, for den er fantastisk!)

Jeg forsøgte selvfølgelig at skubbe min indledende irritation til side, for det har kun noget med en underlig markedsføring at gøre. Jeg ved dog ikke, om denne irritation spillede ind alligevel, for jeg forelskede mig desværre ikke så meget i Tiger Lily, som Rikke (eller jeg) havde håbet på.

Når det så er sagt er det stadig en god genfortælling. Anderson formår virkelig at respektere Peter Pans præmisser, men samtidig udforsker hun nye kroge af klassikeren, som var spændende at følge. Hook er for eksempel ikke så frygtindgydende, som han før er blevet portrætteret, men er i stedet lidt af en stakkels, alkoholiseret mand med en livskrise, Tiger Lilys stamme bliver udsat for et forsøg på kolonialisering af englænderne og selvom det stadig er svært at kende de tabte drenge fra hinanden, får man alligevel fornemmelsen af større personligheder. Jeg må indrømme, at kærlighedshistorien ikke sagde mig så meget, men i stedet blev jeg betaget af Andersons sprog og hendes beskrivelser af hendes Neverland, dets karakterer og dets legender.

Jeg var vild med Tinker Bell som fortæller; der er øjeblikke, hvor man glemmer, hun er der, men så skal hun nok minde læseren om det ved at hive en karakter i håret. I Tinker Bells øjne bliver Tiger Lily til en helt speciel pige, og jeg tror, det i denne sammenhæng er et meget vigtigt greb: Der er ingen tvivl om, at hun forguder Tiger Lily næsten ligeså meget, som hun forguder Peter Pan, og hvis fortællestilen ikke havde været således, kunne det hurtigt være kammet over i en irriterende beskrivelse af, hvor lidt Tiger Lily er som alle andre piger. Der var spor af det, da Wendy Darling kommer til Neverland – for hendes kvindelighed og omsorgsfulde væsen er tydeligvis en trussel for både Tinker Bell og Tiger Lily – men det kammer heldigvis aldrig helt over.

Alt i alt er jeg glad for endelig at have fået læst Tiger Lily, selvom den ikke helt levede op til forventningerne. Næste gang skal jeg læse Bente fra Trolderiers yndlingsbog, I Capture the Castle af Dodie Smith – og det er endnu en af de der bøger, som jeg har villet læse i meget lang tid, så det ser jeg virkelig frem til.

Advertisements

4 thoughts on “Andres yndlingsbøger #1: Tiger Lily

 1. Det er ærgerligt, at du ikke elskede den så meget som mig, men jeg er glad for at du nød den! ❤ OG UHH, I Capture the Castle er også en af mine yndlingsbøger, så den glæder jeg mig da bestemt til, at du får læst 😉

  Like

  1. Som vi snakkede om, så var det kærlighedshistorien, der ikke helt tog kegler – og vi ved jo godt, jeg ender som kattedame… 😉 Jeg glæder mig også til I Capture the Castle!

   Like

 2. Ih. hvor er det spændende (og faktisk en lille, bitte smule nervepirrende af en eller anden grund) – jeg håber sådan, du vil kunne li’ den 🙂

  Like

  1. Haha, jeg kan godt forstå dig! Da jeg så, du havde anmeldt To the Lighthouse, var jeg godt nok også spændt på, om du kunne lide den. Jeg håber også, jeg bliver vild med den!

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s